Stadhuis gesloten op 29 en 30 mei

Het stadhuis zal naar aanleiding van Onze-Heer-Hemelvaart gesloten zijn op donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei 2014. Ook op tal van andere diensten kan je die dagen niet terecht. Het Sociaal Huis, jeugddienst De Bogaard, JAC, balie cc de Werft en het stedelijke archief zijn op 29 en 30 mei gesloten. Toerisme Geel maakt de brug niet en is op 29 mei geopend van 10u tot 14u. De bib en het Gasthuismuseum zijn enkel gesloten op 29 mei. Het zwembad is op 29 mei open zoals op zondag. 's Ochtends en ’s middags kan je baantjes trekken. Op 30 mei is het zwembad open zoals op woensdag.

meer info: onthaal stadhuis; 014 56 60 04, info@geel.be

Geel organiseert netwerkevent sociale economie

De stad Geel erkent de meerwaarde die sociale economie betekent voor bedrijven, particulieren en werkzoekenden. Daarom zal Geel samen met Meerhout en Laakdal de komende jaren inzetten op de regierol sociale economie. Sociale economie omvat bedrijven waar werkzoekenden met een stevige bagage (langdurig werkloos, arbeidsgehandicapt, psychische problemen) aan de slag kunnen. Een voorbeeld is De Kringwinkel.

Een eerste actie is de organisatie van een netwerkevent sociale economie. Dat staat gepland op 19 juni van 18u tot 20u en wil alle initiatieven i.v.m. sociale economie in de regio Geel, Laakdal, Meerhout, Westerlo, Herselt, Hulshout en Heist-op-den-berg samenbrengen. Tijdens dit event zal een korte toelichting gegeven worden over de hervormingen in de sociale economie (Maatwerkdecreet en decreet LDE). Daarnaast wil het event de verwachtingen vanuit de sociale economie en het lokaal bestuur op elkaar afstemmen voor wat de regierol betreft en tot slot zal ook een receptie georganiseerd worden waardoor de aanwezigen elkaar beter kunnen leren kennen.

meer info: Intergemeentelijk tewerkstellingscoördinator, 0492 90 10 22, kim.leyten@geel.be

Bib geeft vijf e-boekenkaarten weg

Begin mei startte onze bibliotheek met het uitlenen van elektronische boeken, kortweg e-boeken. ‘E-boeken in de bib’ is een project in samenwerking met Bibnet, waarbij bibliotheekleden meer dan vierhonderd digitale boeken kunnen downloaden via een app waarmee je de boeken kan lezen. De app is gratis te downloaden, zowel voor androïdtoestellen als I-pads. De app bevat een comfortabele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een persoonlijke boekenplank. Met een persoonlijke login kan je als lezer ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken je hebt geleend. De boeken worden gedownload zodat men ze ook kan lezen zonder internetconnectie. Lezers kunnen altijd alle boeken lezen; er is geen beperking op het aantal lezers per e-boek. Om e-boeken te downloaden, kan de lezer een e-boekenkaart van vijf euro aankopen in de bibliotheek. Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken gratis. Daarvoor kunnen de bezoekers gebruik maken van de computers of tablets van de bib, of lezen op een eigen toestel via de wifi van de bibliotheek. Om de lancering kracht bij te zetten geeft de bibliotheek vijf e-boekenkaarten weg. Om deel te nemen moet je twee vragen beantwoorden. Die vind je terug op http://bibliotheek.geel.be en in de bib zelf. De wedstrijd loopt tot eind mei. 

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Geel roept op om langste erehaag te vormen

Op vrijdag 30 mei – dat is tijdens het verlengde Hemelvaartweekend – doet de fietskaravaan van ‘De 1000 km van Kom op tegen Kanker’ rond 12u zijn intrede op de Markt. Geel is die dag middagstad. Dat wil zeggen dat het de eindbestemming is van de voormiddagetappe, en de startlocatie van de namiddagetappe. Landen, Evergem en Waregem zijn middagstad op de andere dagen.

De vier middagsteden zijn de uitdaging aangegaan om de renners ’s middags te verwelkomen met de langste erehaag. Het stadsbestuur roept de Gelenaars dan ook op om 11u massaal af te zakken naar de Markt. En daarbij een geel kledingstuk te dragen. Streefdoel is om met een gele, uitbundige en levendige waaier van zo’n drieduizend deelnemers de honderden renners een warm hart toe te juichen.

Tijdens het wachten op de renners is animatie voorzien. Elke deelnemer van de erehaag krijgt bovendien een fietsbel. Nadat de renners gepasseerd zijn, is er feest op de Markt. Iedereen krijgt een wafel en kan genieten van optredens van Urban Dance Floor en Cas Vandecruys. 

meer info: www.geel.be

Criterium Geel Loopt: kermisjogging Punt

Sinds vorig jaar heeft Geel een eigen loopcriterium: negen loopwedstrijden, gespreid over acht maanden. Met het criterium willen sportdienst, sportraad en de plaatselijke organisatoren lopers stimuleren om regelmatiger te gaan lopen en meer deel te nemen aan plaatselijke wedstrijden. Als je wil deelnemen, dan kun je een criteriumkaart vragen als je inschrijft op één van de verschillende loopwedstrijden. De criteriumkaart is persoonlijk. Voor elke deelname krijg je van de plaatselijke organisator ter plekke een stempel. Ben je een Gelenaar en heb je vijf wedstrijden of meer gelopen? Dan mag je aan het wedstrijdsecretariaat van de laatste wedstrijd uit de reeks, de natuurmarathon in Bel, een prijs afhalen. Als je dan niet aanwezig kunt zijn, kun je vanaf 11 oktober je prijs afhalen aan de kassa van het zwembad. Des te meer wedstrijden je hebt gelopen, des te mooier is je prijs. De eerstvolgende loopwedstrijd is de kermisjogging in Punt op 31 mei. Op het programma staat een loopwedstrijd voor kinderen. Volwassenen kunnen kiezen uit een parcours van 5, 10, 15 of 20 km.

meer info: www.geel.be en www.geelpunt.be